După o perioadă lungă în care Muzeul de Istorie şi Etnografie din s. Crocmaz și-a schimbat straiele fiind renovat și dotat cu mobilier prin intermediul proiectului ,, Generații Tinere Active pentru Trecut’’ implementat de către Consiliul Raional Ștefan Vodă datorită suportului poporului american și polon oferit prin intermediul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi de către Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone, în cadrul Fondului de Granturi Mici al Centrului de Informare pentru Autorităţile Locale.
Iată că la 25 noiembrie cu bucurie în suflet și mari emoții doamna Eugenia Clașevici fondatorul acestui muzeu îi deschide ușile. Primii oaspeți de onoare întâmpinați cu pâine și sare a fost echipa de actori de la teatrul „Luceafărul” din or. Chișinău. Și nu întîmplător dar deoarece în acest muzeu există un spaţiu aparte cu expoziţii fotografice a regretatei actrițe a teatrului Luceafărul din Chişinău Ecaterinei Malcoci născută în s. Crocmaz.
Actorii, în număr de nouă persoane (Ion Jitari, Paulina Zavtoni, Stela Focșa, Iulia Bordeianu, Ruslan Croitor, Sergiu Plângău, Vitalia Grigoriu, Oleg Lungu, Valentin Munteanu), au venit cu mare drag acasă la fosta colega lor cu un spectacol – „Testament” după Gheorghe Urschi. Piesa, montată pentru prima oară în anul 1992, este actuală și astăzi, și este o comedie cu un subiect „fierbinte” din realitatea imediată a acelor vremi care se joacă în toți aceşti ani cu sala plină. Actorii au fost foarte emoționați să vadă în muzeu o casă mare improvizată a colegei lor dragi, să vadă dragostea băștinașilor pentru ea. Oaspeții au adus în dar cărți din domeniul teatrului și le-au oferit muzeului și bibliotecii liceului, de asemenea au venit cu invitația la teatrul „Luceafărul”. În amintirea Ecaterinei Malcoci s-a pregătit și o masă de pomenire. În curând teatrul „Luceafărul” va sărbători jubileul de 55 de ani. Actorii au fost plăcut surprinși când crocmăzenii le-au cântat „Mulți ani trăiască” și i-au îndulcit cu o tortă pregătită în special pentru acest eveniment – ornamentat în formă de cortină de teatru, cu inscripția: „Vei străluci mereu ca un luceafăr sfânt”. La masă, atât actorii cât și prietenele actriței de mahala, rudele au împărtășit amintiri plăcute din timpul vieții, copilăriei, tinereții Ecaterinei. Peste tot domnea o atmosferă plăcută, prietenoasă, ca până la urmă să se unească vocile într-un cor unic cu melodia „Cât trăim pe-acest pământ”.