Acasă Noutăți Expoziția-târg cu impact cultural-turistic „Hai la piersici!”

Expoziția-târg cu impact cultural-turistic „Hai la piersici!”

194
DISTRIBUIȚI

La Tudora a avut loc prima ediție a expoziției-târg cu impact cultural-turistic „Hai la piersici!” Comitetul organizatoric – dna Dorina Onici, agent economic din Tudora, dna Liliana Barbăneagră, conducătorul muzeului local „La bunici”, inițiatorii principali ai evenimentului, Consiliul raional Ștefan Vodă, direcția cultură, tineret, sport și turism – merită toată recunoștința atât a localnicilor, cât și a numeroșilor oaspeți pentru nivelul înalt de organizare și desfășurare a sărbătorii. Fiecare persoană care pășea pragul simbolic al sărbătorii primea în dar de la organizatori un borcănaș cu dulceață din piersic și o eșarfă în culoarea piersicului.

Au fost prezenți la această acțiune importantă conducătorii raionului – dl Nicolae Molozea, președintele raionului și vicepreședinții dl Vasile Gherman și dl Alexandru Pavlicenco, au onorat tudorenii cu prezența sa și oaspeții din România – dl Dumitru Buzatu, președintele județului Vaslui, și dl Adrian Solomon, deputat în Parlamentul României, președintele comisiei muncii, dl Victor Alexeev, președinte al organizației Partidului Social-Democrat din România în RM.

Programul sărbătorii a fost foarte interesant și variat. Expoziția-târg de piersici, soiuri diferite, au organizat agenții economici locali – gospodăriile țărănești „Agro-Valentina”, „Babei Tatiana”, „Roșca Vitalie”, „Bragiș Ludmila”, „Nica”, conducător Ciobotari Nicolae și SRL „Iridrea”, conducător Dombrov Victor. Programul artistic au prezentat șase colective de folclor și estradă, inclusiv colectivul „Pelinei” din Cahul. 10 meșteri populari din diferite localități ai raionului au expus lucrările sale manuale spre admirația publicului, dar și pentru vânzare. În zona „Cămara fermecată” fiecare doritor putea să savureze gustul delicios al plăcintelor cu umplutură din piersic, compotului din piersici. Cele mai iscusite gospodine ale satului în cadrul master-clasului au demonstrat metodele de conservare a piersicilor în borcane (în suc propriu, dulcețuri, gemuri, marmelade) în zona „La bunici”. Compania de sănătate și frumusețe „Tiande” din Chișinău a organizat pentru doamne și domnișoare un alt master-clas privind folosirea produselor cosmetice în bază de piersic pentru a avea „tenul pielii ca o piersică”. Multă bucurie au adus publicului membrii Fondului pentru tineri din Ștefan Vodă care au pictat pe fața și mâinile doritorilor simbolul sărbătorii – piersicul. A fost organizată și o tombolă, norocoșii câștigând lăzi cu piersici, maiouri cu inscripția „Hai la piersici!”, țuica „Persicata” și altele. Membrii taberei de creație al Uniunii Artiștilor Plastici din RM și-au expus tablourile, bucurând ochii și sufletul celor prezenți la eveniment. Produsul SRL „Prăjitura magică” – tortă în forma persicului-gigant a lăsat toată lumea fără cuvinte. Prin urmare, în această zi fiecare a găsit ceva aproape de sufletul lui și a trăit clipe de neuitat.

Livădarii satului poftiți de către doamnele Maria Romanciuc și Tatiana Ciumac, moderatoarele sărbătorii, pe scena improvizată, au povestit foarte multe lucruri interesante despre cultura piersicului la general și despre istoria apariției acestei culturi în Tudora, despre oamenii care cu truda lor au transformat într-o livadă înfloritoare această zonă a Nistrului.

Delicioase, colorate, pline de savoare, cu miros de vară – așa arată piersicile din Moldova. Din păcate, o bună parte din fructe nu ajung pe masa consumatorului. Dna Dorina Onici și alți agenți economici din Tudora au așteptări economice mari din urma evenimentului desfășurat. Soluția problemei este exportul, dar pentru a exporta fructul sensibil pe piața europeană este nevoie de condiții de sortare, depozitare și păstrare a fructelor. Producătorii noștri nu sunt pregătiți, este necesar de avut parteneri de nădejde, oferte stabile și viteză în recoltare și transportare. Asta ține de viitor, iar asemenea activități de promovare sunt menite de a ne ajută să ne integrăm în economia de piață, a coincis dna Dorina Donici.

Dispoziție bună, impresii frumoase, cumpărături gustoase, evoluări artistice emoționante, diplome și cadouri de preț din partea Consiliului raional pentru cei mai activi participanți,  hora prieteniei care a durat timp record – 90 de minute – esența expoziției-târg „Hai la piersici!” a fost filmată, clipele frumoase înveșnicite pentru istoria satului.