La 1 octombrie curent, la Ștefan Vodă în cadrul Zilei Naționale a Vinului, s-a desfășurat acțiunea cultural-artistică cu genericul „Omul – sufletul vinului” la care au participat reprezentanții din 18 localități ai raionului. În această zi frumoasă au fost alături de gazde și oaspeții – delegațiile din România și Polonia. Din județul Dâmbovița cu un mesaj de felicitare din partea dlui Adrian Țuțuianu, președintele Consiliului județean Dâmbovița, au venit Jean Cîrstoiu, director general adjunct al direcției generale infrastructura locală, consilierii județeni dna Cezarina Necula și dl Vlăduț Druga, dl Gheorghe Diaconu. Au avut frumoasa ocazie să facă cunoștință cu una din tradițiile moldovenilor și noii prieteni din județul Swidnik, Polonia – Dariusz Kolodziejczyk, președintele Consiliului județean Swidnic, Mariusz Wilk, secretarul Consiliului județean, Jacub Osina, consilier județean, Jan Chabros, economist la Consiliul județean. Dl Nicolae Molozea, președintele raionului, a informat locuitorii raionului despre faptul că recent a fost încheiat acordul de cooperare cu județul Swidnik.
Acțiunea în cauză a cuprins o suită întreagă de manifestări culturale, spirituale și de agrement. Comitetul organizatoric al sărbătorii în frunte cu președintele raionului a depus multe eforturi la realizarea acestui eveniment. A fost acceptate ideile membrilor comitetului de a desfășura acțiunile pe trei platouri (piața și strada Libertății, parcul „Ion Palancean”), păstrând tradiționalele concursuri a edițiilor precedente, dar cu elemente nouă. Colaboratorii direcției cultură dna Valentina Uța, șefa direcției, și Maria Romanciuc, specialist principal, au elaborat și realizat împreună cu artiștii amatori din localitățile raionului un scenariu original care a mișcat sufletele mulțimii de oameni adunați pe piața Libertății din centrul raional. Defilarea pe piață a reprezentanților localităților, la fel, a fost spectaculoasă, multicoloră și zâmbitoare, ridicând și mai mult dispoziția celor prezenți la acțiune. Frumusețea hainelor naționale și a oamenilor îmbrăcați în ele îți furau ochii. Îmbrăcați în haine naționale, primarii de Ștefan Vodă, Ștefănești și Brezoaia au demonstrat atitudinea lor față de tradiția și popor în sânul căruia sunt născuți și pe care, în virtutea funcției, îl conduc.
Mult suflet, fantezie, chiar ingeniozitate au depus reprezentanții unor primării în expoziții – ogrăzi improvizate prezentate publicului. Expoziția primăriei Ștefan Vodă a lăsat toată lumea, inclusiv comisia raională, fără cuvinte. Au fost adânc impresionați și oaspeții care s-au străduit să înveșnicească cu camera de luat vederi cât mai multe momente uimitoare și emoționante.
Deci, primăria Ștefan Vodă a meritat din plin Premiul Mare. Pentru cea mai frumoasă și originală prezentare a localității au fost menționați cu Diploma Consiliului raional și cadou de preț primăriile satelor Talmaza (locul I), Ștefănești și Carahasani (locul II), Volintiri, Olănești, Brezoaia (locul III).
Cele mai valoroase și originale expoziții agricole, după părerea comisiei raionale, a fost prezentate de satale Căplani (locul I), Ștefănești (II), Volintiri (III).
Au fost apreciate și prezentările bucatelor tradiționale naționale. Cea mai deosebită, frumoasă și gustoasă masă au pregătit gospodinele iscusite de la Ștefan Vodă. Cele de la Brezoaia s-au plasat pe locul II, de la Alava – pe locul III.
În total, pentru cele mai bune rezultate și realizări în diferite nominalizări au fost înmânate 40 de diplome și cadouri de preț.
Astfel, pentru toată lumea a fost organizată și desfășurată o sărbătoare pe cinste. Unii au procurat la iarmaroc produse agricole, propuse de agenții economici autohtoni, alții au primit o plăcere deosebită, vizionând prezentările localităților sau a colectivelor artistice. În această zi frumoasă cu mult soare și dispoziție bună au avut succes și vinurile producătorilor din Purcari, Carahasani, Crocmaz și Talmaza.
Valentina GORNOSTALI, IP „Prier”