Acasă Noutăți Oportunități pentru dezvoltarea agroturismului și a turismului verde

Oportunități pentru dezvoltarea agroturismului și a turismului verde

226
DISTRIBUIȚI

Asistență în domeniul dezvoltării durabile, bazată pe valorificarea resurselor naturale în destinațiile turistice din Regiunea Sud.

Recent, la sediul ADR Sud a avut loc atelierul regional „Inițiative strategice ale Programului de Granturi Mici al GEF și dezvoltarea durabilă” în cadrul căruia s-au întrunit reprezentanți ai autorităților publice locale din regiunea sud, reprezentanți ai ONG-urilor, care promovează proiecte de turism în regiune precum și agenți economici, care sunt motivați să dezvolte sau să consolideze afaceri în agroturism. Evenimentul a fost organizat de Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova în cadrul proiectului „Creșterea capacităților locale pentru dezvoltarea durabilă bazată pe valorificarea resurselor naturale în destinațiile turistice majore din Moldova”, realizat cu suportul Programului de Granturi Mici al GEF, implementat de PNUD Moldova.

În cadrul atelierului, președintele Asociației de Dezvoltare a Turismului, Viorel Miron și Ecaterina Melnicenco, au prezentat informații relevante despre ideea de ecoturism, precum și obiectivele Fondului Global de Mediu (GEF) și ale Programului de Granturi Mici (SGP), referindu-se, de asemenea, și la problemele globale și obiectivele de dezvoltare durabilă ale Organizației Națiunilor Unite (ONU). Totodată, s-a discutat și despre rolul Programului de Granturi Mici în promovarea dezvoltării durabile și interacțiunea dintre componentele mediului înconjurător. Reprezentanții raioanelor din regiune au fost informați, de asemenea, și despre instrumentele necesare pentru realizarea planului de dezvoltare durabilă a organizației, fiindu-le oferite exemple de proiecte în domeniul ecoturismului, în corespundere cu inițiativele strategice ale SGP.

Domnul Miron, a subliniat importanța faptului că în Documentul Unic de Program, dar și în Programul Operațional Regional Sud se regăsesc un șir de proiecte ce țin de domeniul turismului, fapt ce evidențiază interesul sporit al statului pentru dezvoltarea domeniului respectiv, dar și conștientizarea reprezentanților APL din regiune cu privire la necesitatea valorificării potențialului turistic. Printre rezultatele proiectului care a demarat se numără extinderea și dotarea muzeelor locale pentru informarea turiștilor la destinație, trei ateliere de instruire, elaborarea, tirajarea și distribuirea Ghidurilor eco agro turistice, o analiză a potențialului turistic în trei destinații turistice, precum și asistarea beneficiarilor în elaborarea și promovarea de eco agro turism. În discuție cu domnul Viorel Miron, de baștină din s. Popeasca, am fost asigurați că, doar cu eforturi și ambiții comune vom putea mobiliza și raionul Ștefan Vodă. Dumnealui a menționat că este deschis pentru orice conlucrare, mai ales dacă inițiativa ne va aparține. Avem potențial care necesită valorificare pentru a da un imbold dezvoltării domeniului agroturismului și în localitățile raionului Ștefan Vodă.

Ciclul de instruire va include încă trei întruniri, pentru ca, la final, să dispunem de un concept de proiect, pregătit pentru a fi înaintat către finanțator.