Acasă Noutăți La Ştefan Vodă a avut loc Ziua Națională a Vinului cu genericul...

La Ştefan Vodă a avut loc Ziua Națională a Vinului cu genericul „Păstrăm legenda vie”

287
DISTRIBUIȚI

La 22 octombrie curent, raionul Ștefan Vodă a găzduit una din cele mai frumoase sărbători ale anotimpului – „Păstrăm legenda vie” în cadrul Zilei Naționale a Vinului.

– Moldovenii toamna sărbătoresc ziua vinului și a recoltei. În datina străbună vinul este asociat cu petrecerea și voia bună. Anume toamna când roadele sunt bine dosite prin hambare se joc nunțile, se fac cumetriile, se sărbătoresc hramurile localităților, se petrec flăcăi la armată. Într-un cuvânt – toamna este timpul perfect de a sărbători Viața. Astăzi aici, pe piața Libertății a or. Ștefan Vodă, se dă Nunta Mare, Nunta de zile mari la cel mai înalt nivel raional. Gazdele s-au pregătit cu straie alese și bucate pe măsură, au arvonit lăutarii, dansatori și dregători, au invitat toți oamenii de bună credință la o petrecere pe cinste, – cu această introducere frumoasă dna Valentina Uța, șefa direcției cultură, tineret, sport și turism, a dat start evenimentului.

Pe scena improvizată au urcat dl Nicolae Molozea, președintele raionului, vicepreședinții dl Vasile Gherman și dl Alexandru Pavlicenco, dl Igor Vremea, deputatul Parlamentului RM, consilierii raionali.

Președintele raionului a felicitat cu aceasta sărbătoare, în primul rând viticultorii și vinificatorii care în anul curent s-au bucurat de o roadă bună de struguri. Raionul Ștefan Vodă are cu ce se mândri, deoarece brandul „Purcari Vin” este cunoscut în toată lumea, a punctat dl Nicolae Molozea. Președintele raionului a mulțumit toată lumea pentru prezență, primăriilor care au acceptat invitația Consiliului raional de a lua parte la sărbătoare și au depus mult efort pentru a prezenta localitățile la cel mai înalt nivel.

Dl Igor Vremea, deputatul Parlamentului, a dorit tuturora o sărbătoare frumoasă, bunăstare în fiecare casă și lumină în suflet.

Publicul din toatele localitățile raionului prezent pe piață a urmărit cu interes viu alaiul nupțial de excepție, care a adus farmecul anilor 50-90 din secolul trecut. A fost o premieră nu numai pentru raion, dar și pentru republică. Cu steag de nuntă și strigături la mire și mireasă, nănașei, staroste și starostiță, vornicei și druște cu colacii mirilor, vătrăresele cu sarmale, dregătorii cu șipul plin de vin ales au defilat nuntașii din 16 sate și comune, trezind în suflete o nostalgie dulce, dar și un sentiment de mândrie națională. A fost o nuntă-record cu 16 perechi de miri și mirese și cu 990 invitați. (Accesați rubrica „Galerie foto” pentru a vedea secvențe înveșnicite de la acest eveniment).

În continuare a avut loc un adevărat spectacol integru cu cele mai frumoase tradiții și obiceiuri de rânduială a nunții. Toată lumea a avut posibilitatea de a vizita cele mai frumoase căsuțe, curți mici improvizate ale gospodarilor, împodobite cu darurile toamnei. Au frapat publicul tinerii dansatorii din Talmaza și Feștelița, dar și din Ștefan Vodă care au înscenat obiceiuri nunțiale. Au evoluat cu succes colectivele folclorice „Vatra nistreană” și „Basarabenii”.

Au răspuns invitațiilor comitetului organizatoric meșterii populari din localitățile raionului care au venit cu expoziții de lucrări manuale, crescătorii de flori cu compoziții florale de o frumusețe rară care bucurau ochii și sufletul. Ca de obicei, au fost prezenți și membrii Fondului pentru tineri Ștefan Vodă acumulând prin activitățile sale surse pentru mini-proiecte destinate tinerilor din localitățile raionului. La fel, în premieră, au venit și oaspeți cu expoziții-vânzări din raioanele Ialoveni, Nisporeni, Căușeni și or. Chișinău. Invitații au fost încântați de cele văzute la sărbătoarea din Ștefan Vodă. „Bravo organizatorilor! A fost superb! Venim cu cea mai mare plăcere și la anul viitor!” – a exclamat cu emoții dna Larisa Bantoș din Ialoveni primind Diploma Consiliului raional pentru participarea activă la sărbătoarea „Păstrăm legenda vie”.

Au fost prezente la sărbătoare și fabricile de vin, mari și mici: „Purcari Vin”, Tudora Vin, Ampifur-Tudora, Lion-Gri-Talmaza, Grape-Alians-Carahasani, SRL Etcetera Wine-Crocmaz, SRL „GoodSeazon”-Răscăieți. Doritorii au savurat vinurile alese, făcând procurări și pentru casă. Mai mult, Suvorov Vin-Popeasca a servit gratis „nuntașii” cu un păhărel de vin din partea „nunului mare” – Consiliul raional Ștefan Vodă.

Sărbătoarea a avut și un al aspect, economic – producătorii agricoli din teritoriu au venit la tradiționalul iarmaroc cu cele mai variate produse agricole. Cumpărătorii s-au bucurat de prețuri accesibile, procurând varză, cartofi, mere, morcov, ceapă, carne, cereale, porumb și multe altele. În total la iarmaroc au participat 35 agenți economici și gospodarii țărănești.

Sărbătoarea a finisat cu ceremonia de premiere a învingătorilor în diferite nominalizări. „Sărbătoarea a reușit!” – a concluzionat cu satisfacție sufletească dl Nicolae Molozea, mulțumind pentru eforturi depuse comitetul organizatoric, direcția agricultură și alimentație, direcția economie, direcția cultură, tineret, sport și turism.

Valentina GORRNOSTALI, IP „Prier”