Acasă Simbolica

Simbolica

Stema
stemaStema raionului Ștefan Vodă reprezintă îmbinarea heraldică a două idei esențiale pentru identitatea raionului. Prima porțiune a scutului despicat, realizată prin procedeul armelor grăitoare, se referă la identitatea onomastică a raionului. Pentru a simboliza denumirea de Ștefan Vodă a fost ales fasciatul aur-verde, care în aceasta formulă sau în formula verde-aur se consideră a fi culorile dinastiei Mușatinilor, din care descinde domnul Moldovei Ștefan cel Mare.
Cea de a doua porțiune a scutului, realizată prin procedeul continuității armelor istorice, se referă la identitatea administrativ-teritorială istorică a raionului. Teritoriu actual al raionului Ștefan Vodă a făcut parte din județul istoric Cetatea Albă-Ackerman.

Drapelul
Raionul Ștefan Vodă în calitate de succesor parțial al județului Cetatea Albă, a preluat din armele istorice județene câmpul roșu și vița de vie, dar de aur pentru a marca faptul că ea este cea mai veche emblemă districtuală cunoscută pentru acest teritoriu. Iar pentru a marca faptul că raionul Ștefan Vodă nu este întregul județ Cetatea Albă, pe lângă faptul că acestui blazon vechi i s-a rezervat doar o jumătate de scut, vița de vie de vie a fost dezrădăcinată și lipsită de arac. Vița de vie în blazonul raional se justifică și prin faptul existenței cunoscutelor podgorii de la Purcari, Tudora, Carahasani, Crocmaz, Răscăieți și altele.
Corona raională, care timbrează scutul, arată poziția ierarhică a raionului în sistemul diviziunii administrativ-teritoriale a Republicii Moldova. Drapelul raionului a fost elaborat în baza stemei.

Stema și drapelul raionului Ștefan Vodă au fost aprobate la ședința Comisiei Naționale de Heraldică a Republicii Moldova din 28 ianuarie 2005 și a Consiliului raional din 19 decembrie 2003.